PELERIN PE CALEA LUMINII spre inimile cititorilor Lansare la Târgul Internațional de Carte - GAUDEAMUS 2019


Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare

Într-o zi de toamnă mohorâtă, cu ploaie, vânt vijelios și spic de lapoviță, inima mea clocotea de bucurie și emoție. Am plecat de acasă cu fiul cel mare - Dan Flamanzeanu - realizatorul veșmântului de copertă la cartea ce urma să primească „Botezul”, pentru a porni pe cale nesfârșită spre inimile cititorilor.
Începeau lansările la Târgul Internațional de Carte - GAUDEAMUS 2019, programate la standul Libris Editorial, iar eu eram printre primii, cu PELERIN PE CALEA LUMINII, a șaprea carte publicată și a doua la Editura Libris Editorial, după RECURS LA UNIRE - Centenarul Marii Uniri (2018)
De emoții n-am simțit asprimea vremii, iar de la intrare în Romexpo ne-a întâmpinat o atmosferă de gală, ca în Regatul Cărții, cu labirinturi de covoare roșii, cu muze ascunse în paginile cărților și ochii vizitatorilor ațintiți spre ele.
Am ajuns la standul în care erau asezate cochet, pe masa de onoare, și cărțile mele printre vedetele publicate în 2019, pentru a-și lua zborul către privirile cititorilor.
Știam că acolo își aștepta scriitorii un reprezentat al editurii - Horia Nilescu pentru a modera evenimentul fiecărei cărți, ce ne-a întâmpinat cu noblețe și căldură sufletească, dar emoțiile nu-mi dădeau pace.
Ca la toate manifestările publice, ochii celor prezenți erau ațintiți asupra persoanelor aflate în centrul atenției.
Toți „pruncuții” își așteptu tăcuți „părintii și nașii”, dar și invitații, ce veneau perechi sau în grupuri, în ținută impecabilă, vestimentară și morală.
Fiecare „trăgea cu ochiul” la grupul celuilalt, cât este de numeros și ce cuvinte magice rostește fiecare.
Atunci mi-a trecut prin minte un citat despre noroc:
„La orice trebuie să ai noroc în viață, dar mai ales la oameni.” - Ileana Vulpescu
Și am avut noroc „Slavă Domnului!”, că la scurt timp a sosit un prieten al cărtii, filolog și profesor universitar Ștefan Ştefan Lucian Mureşanu, pe care nu îl cunoscusem personal, doar prin bogăția spirituală din cărți, dar care mi-a răspuns invitatiei fără ezitare. Prezentarea sa a fost cu totul specială, cu o generozitate care mi-a alungat și umbra emoției.
La scurtă vreme am avut bucuria de a-l primi pe scriitorul Dumitru Dănăilă care mă onorase și la alte lansări și îmi scrisese cronici la multe cărți.
Evenimentele zilei de 21 noiembrie începeau la ora 13,00 cu lansarea antologiei de poezie: MIȘCAREA MONDIALĂ PENTRU POEZIE de poeta Elena Armenescu, având printre invitați pe exuberanta actriță Doina Ghițescu, asupra căreia erau focusate toate privirile, iar vocea ei răsuna de voluptatea caracteristică.
A urmat lansarea cărții mele: PELERIN PE CALEA LUMINII - 101 sonete creștine.
După o prezentare de moderatorul Horia Nilescu, am avut privilegiul de a începe evenimentul lansării actrița Doina Ghițescu, rostind o mică alocuțiune despre celelalte cărți și citind un sonet din „Pelerin pe Calea Luminii”.
Ca fiecare autor mi-am prezentat cartea cu glasul inimii, predând ulterior microfonul invitaților speciali.
Mă așteptam la o prezentare a cărții din partea scriitorului Ștefan Lucian Mureșanu, dar m-a surprins cu o recenzie de-o profunzimea filosofică „mistico-religioasă”, despre conținutul ei, argumentând cu citate de filosofi celebri și din textele sonetelor.
A citit-o în fața auditoriului de la standul editurii, impresionand pe fiecare participant la eveniment. O surpriză nesperată mi-a făcut, oferindu-mi una din cărțile recente „ȘI-N CUGET REÎNTREGIREA”, carte bilingvă, romano-engleză, publicată în 2018 la Editura Etnologică - București „volum dedicat Marii Reîntregiri a Neamului Românesc”, cu documentare istorice în prima parte „CUVÂNT DESPRE UNIRE”, urmate de poeme cu aceeași temă.
Impresionant a fost periplul scriitorului Dumitru Dănăilă prin opera scriitoarei Maria Filipoiu, vorbind fără să citească:
„Țin în mână o carte, despre care, la prima vedere pot spune că stă în picioare, și iată că stă în picioare, nefiind o broșură care să fie sprijinită din alte părți. (D. D așează cartea „în picioare” pe un teanc de cărți)
Cartea stă în picioare și prin conținutul ei. Este o carte aparte și din punct de vedere tipografic, ce merită să fie citită.
Am scris despre doamna Maria Filipoiu cu mare plăcere și îmi amintesc și acum ca și atunci, precizând că excelează prin tematica operei sale. Are 7 cărți și o felicit pentru toate, am reținut din ele, înainte de toate, faptul că tratează o tematică esențială, desprinsă din ceea ce lumea de astăzi simte și trăiește cu deosebire. Din tematica aceasta, dânsa alege teme care surprind obiceiuri, tradiții romanești vechi, pe care noi trebuie să le preluăm și să le ducem mai departe, tratează teme istorice și ale marilor personalități ale literaturii noastre.
Prin aceastea înțeleg eu că se particularizează opera doamnei Filipoiu.
Referindu-mă la modalitatea artistică de prezentare a temelor, pot spune că are multă sensibilitate, că tratează și acest aspect al creației sale, în mod deosebit, și îți face plăcere să citești lucrările sale.
Cartea aceasta este deosebită pentru că are 101 de sonete, deci poezie în formă fixă, și poți să o alături de marii scriitori, care au folosit această formă fixă de poezie, și nu mă duc până la Shakespeare, poate până la sonetele lui Vasile Voiculescu și la alții, care au scris sonete, dar sonetele acestea sunt deosebite, pentru că vorbesc despre ultima speranță a omului - privirea către înalt și modul cum doamna Maria Filipoiu o face, ne îndeamnă și pe noi, mai ales la vârsta la care nu prea ai multe de văzut, să privim către înalt. Omagiu pe care pot să i-l aduc eu astăzi, este acela de a citi unul din sonete și n-am să citesc unul pe care l-am ales, voi citi unul la întâmplare, ceea ce pentru cine știe, înseamnă că apreciez tot ce cuprinde această carte.” - Dumitru Dănăilă
Gânduri binecuvântate
(sonet neuitării)
Cu raza din ochi am aprins lumină
Să nu îmi înghețe gândurile reci,
Să-mi însoțească pe celeste poteci
Sufletul prin lumea ce va să vină.
Mă rog de binecuvântare în veci,
Zeului de religie creștină,
Când rodește rațiunea deplină
În ritualuri din tradiții străvechi.
Închid lumina în gânduri nescrise
Pe calea vieții, ce-n apus se-nclină,
Să le nemuresc în veșnice vise.
Prin nopți vor dansa pe bolta senină,
Cu stele ce de îngeri sunt aprinse
Pe alei din a Raiului grădină.
(pag. 67)
Emenimentul a fost învăluit de gânduri călduroase, rostite în final de fiul meu - Ionuț Flămînzeanu - realizatorul copertei, ca un omagiu adus mamei pentru creșterea și educația oferită fiilor, cât și pentru realizările creațiilor din cele 7 cărți.
Cuvintele sunt sărace pentru a le mulțumi scriitorilor care au citit sau prezentat recenzii la cartea lansată, PELERIN PE CALEA LUMINII - 101 sonete creștine, dar le adresez mulțumiri și le păstrez profundă recunoștință sufletească în cele ce sunt mărturii ale acestui eveniment.
Adresez mulțmiri speciale echipei Libris Editorial condusă de Anghelescu Dana.
21 noiembrie. 2019 Maria FILIPOIU

Comentarii