Maria Filipoiu-LIMBA ROMÂNĂ VORBITĂ PE MAPAMOND


Imagini pentru Maria Filipoiu

„Între elementele care formează comoara sufletească a poporului român, niciunul nu cuprinde mai mult şi n-o oglindeşte mai adevărat decît însăşi limba lui”.
Nicolae Iorga
Limba maternă este componenta fundamentală a etnicităţii oricărui neam și actul de naștere a poporului, iar limba romană este identitatea poporului daco-roman, dovada incontestabilă a vieţuirii neîntrerupte, înainte de colonizarea romanilor, pe teritoriul pe care ne aflăm și astăzi, după cun afirmă Tiberiu Utan:
„Limba română este sufletul nostru sonor peste timp”
Născută odată cu poporul, limba îngemănează viaţa şi aspiraţiile oamenilor, contribuind la dezvoltarea de sine a unui neam peste care, din zorii istoriei sale milenare, „…vijelii cumplite au trecut, dar la toate am ţinut piept şi nu ne-am dat ş-aici am stat. Ca trestia ne-am îndoit sub vînt – dar nu ne-am rupt”. Alexandru Vlahuţă
Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.
În Republica Moldova limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele şase limbi oficiale. De asemenea, româna este limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină, organizaţie internaţională care reuneşte ţările lumii în care se vorbeşte una dintre limbile romanice şi în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007.
Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.
Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia și în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia și Polonia.
Emigranţii au dus limba română peste tot în lume: în Israel 5 % din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru și Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.
Studenţii străini sau cei care au lucrat în România sunt vorbitori de limba română şi se estimează că peste o jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu, care şi-au făcut studiile în România, vorbesc limba română.
Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, unde limba română este învăţată ca limbă străină.
Un mesaj pentru sufletul neamului românesc, ce ar trebui scris pe coperțile caietelor școlare de la orice nivel și la începutul manualelor de limba română, ca laitmotiv, să nu pată fi uitat niciodată de români, pe oriunde îi poartă destinul, este înflăcăratul „testament” al lui Ienăchiță Văcărescu:
„ Urmaşilor mei Văcăreşti!/
Las vouă moştenire:
Creşterea limbii româneşti
Şi-a patriei cinstire”.
Acest mesaj testamentar ar fi trebuit să fie scris pe frunze și pe iarbă, ca să-l citească , să-l repete si să-l viseze toți românii, întrucât:
„Prin limba noastră comunicăm şi ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace”. Ioan-Aurel Pop
Ca o comoară sufletească a neamului, limba română este ființa care ființează și după ce dispar cei ce au însuflețit-o. Limba maternă este brazda ogorului culturii literare în care străbunii au înrădăcinat mlădițe din arborele identității naționale.

Comentarii